Old Cowz
/
Vroeger - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst
Een geheel terechte vraag zou kunnen zijn … waarom Arti et Amicitiae (= voor de Kunst en de Wetenschap) ? Nou … hierom:
Daar waar we, ik en nog ongelofelijk veel andere mensen, tegenwoordig, maar ook al langer, veel te makkelijk veronderstellen dat Nederland, vooral in de eerste helft van de 19e eeuw (1801-1900), nog een ‘achterlijk’ land was, voornamelijk gevuld met armetierige boeren en hun grote gezinnen, diepe en intense armoede alom en het leven grotendeels bestond uit overleven in plaats van leven, is er wel degelijk ook een geheel andere kant van datzelfde Nederland gedurende en rond dezelfde tijdspanne.
Dat heeft deze uitvoerige zoektocht naar Arti et Amicitiae maar weer eens duidelijk gemaakt. Wikipedia schrijft erover:
De negentiende eeuw kenmerkt zich door weergaloze vorderingen der wetenschappen. De eeuw der techniek roept een materialistische levensbeschouwing op, gelooft in vooruitgang en beoordeelt de dingen op nuttigheid (utilitarisme). Het Europese platteland ondergaat metamorfoses op het vlak van de landbouwtechnologie én op het vlak van het grondbezit. Burgerlijke levensvormen ontwikkelen zich en de bestuurscentralisatie (bureaucratisering) helpt bij de vorming van imperialistische mogendheden en voor de Europeanisering van de wereld.
Ik hoop dat u het, na het lezen van al deze verhalen, met me eens zal zijn: Nederland had –ook toen al- veel diepere en interessantere achtergronden, dan we aan de oppervlakte denken te weten. Zoekt en gij zult vinden, maar je moet dan wel de wil, de gemotiveerdheid en het doorzettingsvermogen hebben om te gààn zoeken …
►► Voor de goede orde zij nog vermeld, dat ik her en der door deze delen heen, afbeeldingen laat zien die, samen met hun makers, beschreven worden in de vele artikelen over Arti. In de meeste gevallen kon ik de specifieke afbeelding -helaas- niet vinden, maar heb daarvoor in de plaats andere kunstwerken gekozen die door een zelfde kunstenaar werden gemaakt. Slechts met het doel om te laten zien hoe prachtig al deze kunstwerken zijn en ze daar waar mogelijk te verbinden met hun makers en maaksters. Enig commercieel voordeel is uitdrukkelijk géén reden om deze afbeeldingen te laten zien. Ik zit niet in de kunstenaarswereld, al ben ik er wel enkele stappen dichterbij gekomen, zeer onder de indruk zijnde van Arti en al haar kunstenaars!!
Korte Inleiding. (Bron : www.arti.nl)
Vereniging Maatschappij Arti et Amicitiae.
Arti et Amicitiae betekent kunst en vriendschap. Het is de naam van de grootste vereniging van beeldend kunstenaars en kunstliefhebbers van Nederland. Ook het imposante gebouw aan het Rokin waarin de vereniging huist draagt die naam. Arti is een besloten club.
Het ledenbestand bestaat uit ambitieuze spelers uit de kunstwereld en het culturele, maatschappelijke en zakelijke leven. Lid worden van Arti is dé manier om uw netwerk uit te breiden. Kunstenaars ontmoeten er hun collega’s en publiek. En wie geïnteresseerd is in beeldende kunst vindt er gelijkgestemden.
Het kloppend hart van Arti is de sociëteit, met het karakteristieke, door Berlage ontworpen, meubilair. Een uitstekende plek om rustig te werken en te lunchen met vrienden of (zaken)relaties. Er kan uiteraard gratis van wifi gebruik worden gemaakt. Gesprekken met andere leden ontstaan aan de bar, aan de leestafel of rond het biljart, onder het genot van een goede maaltijd of tijdens de diverse activiteiten.
In Arti & Amicitiae komen heden en verleden, cultuur en maatschappij samen. Arti vormt een rustpunt midden in de drukke stad. In de ruimte is het roemruchte verleden van de maatschappij voelbaar. Moderne kunst steekt opvallend af tegen het klassieke decor. Op een mooie dag staan de deuren open en waaien stadsgeluiden de sfeervolle zaal in.
Geschiedenis en gebouw
In 1839 ontstond het idee voor Arti & Amicitiae in de dierentuin Artis. Natura Artis Magistra, een particulier initiatief van beoefenaars van de natuurwetenschappen, opende een gebouw voor de collectie opgezette dieren. Iedereen die er in Amsterdam toe deed was uitgenodigd. Deze opening bracht twee bezoekers, architect Tetar van Elven en graveur Taurel, op het idee dat ook kunstenaars zich zouden kunnen verenigen.
Samen met de schilders Pieneman en Kruseman en de beeldhouwer Royer richtten zij Arti & Amicitiae op. Allen waren op dat moment zeer succesvolle kunstenaars en waren aangesteld als directeur bij de academie door Willem I. Op 3 december 1839 werd de vereniging officieel opgericht in koffiehuis de Karseboom in de Kalverstraat. Sinds de verbouwing 1962/1964 is de ingang weer aan het Rokin.
Wààr dit zich afspeelt in Maren en Alem of Dreumel is natuurlijk niet te achterhalen aan de hand van deze afbeeldingen. Maar ze vertellen, vèr vooruitlopend op de daadwerkelijke feiten in de wereld anno 1842, al een onheilspellend verhaal.
Ga naar volgende verhalen: