Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Donderdag, 15 oktober 2020 : Achteraf gezien ben ik erg blij dat ik geen hobby's heb die nadelig beïnvloed worden door de meest recent afgekondigde maatregelen die het corona virus zouden moeten beteugelen. De enige restrictie, waar ik rekening mee moet houden, is het aantal bezoekers dat ik thuis zou kunnen en mogen ontvangen. En uiteraard heb ik inmiddels een stapel verse mondkapjes thuis liggen, die ik gebruik als ik naar de winkel ga om boodschappen te doen. Gelukkig heeft de Jumbo de openingstijd met een half uur vervroegd en de twee keer dat ik er nu tegen die tijd ben geweest, was en bleef ik de allerenigste klant in die winkel, van binnenkomst tot weer vertrek. Opvallend, dat er niet één andere oudere of kwetsbare persoon was die ook gebruik maakte van dat speciale half uurtje, vóórdat de reguliere klanten weer massaal hun opwachtingen kwamen maken.

Dat gezegd hebbend, ben ik nu dus weer begonnen met het verwerken van de gegevens van de twaalfde persoon die in 1914 in Dreumel werd geboren. Het is altijd spannend om weer met een volgende persoon te kunnen gaan beginnen, omdat ik niet van tevoren kijk wie de gelukkige is, maar die gegevens pas zie als ik daadwerkelijk weer een volgende geboorteakte open en bekijk.

In dit geval een vrouwelijke nakomeling van de familie Wassink. Ze heet Johanna Clasina en ze wordt op vrijdag 13 maart 1914 in Dreumel geboren. Dochter van Hendrikus Jacobus Wassink en Cecilia Johanna Maria van Oorsouw.

Te doen gebruikelijk is dat ik de geboorteakte van de pasgeborene toevoeg aan de persoonlijke en individuele dossiers van de ouders èn een nieuw dossier aanmaak voor het pas geboren kind. Maar, in eerste instantie kon ik geen persoonlijk dossier vinden van vader Hendrikus Jacobus Wassink. Wèl van de moeder, Cecilia Johanna Maria van Oorsouw. En kwam er op die manier achter dat vader Wassink nóg een voornaam heeft, te weten Johannes als eerste voornaam.

Hij wordt met die drie voornamen benoemd op zijn geboorteakte, die tevens aan geeft dat hij op dingsdag (zo heette die dag destijds) 15 september 1885 in Dreumel wordt geboren. En moeder van Oorsouw op donderdag, 7 mei 1885, ook te Dreumel.

En dus is het ook geen al te groot wonder dat die drie voornamen ook voorkomen op de trouwakte van vader en moeder Wassink-van Oorsouw. Ze trouwen in Dreumel, op 24 januari 1912.

Voorafgaand aan het laten zien van de akten die zich in de persoonlijke dossiers bevinden van vader en moeder, check ik eerst even of ze na 1914 nog meer kinderen hebben gekregen … in Dreumel … Conclusie ... Nee, géén verdere geboorten meer tussen maart 1914 en december 1918. Dus een echtpaar met vrij weinig kinderen, zeker in het tijdsbestek waarin zij leefden en andere echtparen aan de lopende band kinderen kregen. Dit echtpaar slechts twee !!

Dochter Johanna Antonetta wordt geboren op 21 november 1912 en Johanna Clasina dus op 13 maart 1914. De enige twee!!

Goh, welk effect gaat dat hebben op de samenstelling van een stamboom. Ik vrees dat het slechts een klein boompje gaat worden, bij chronisch gebrek aan gegevens die ik zelf geregistreerd heb. Maar wellicht –en dat hoop ik van ganser harte- dat Internet nog voor aangename verrassingen kan zorgen. Ik ga het ondervinden …

Maandag, 19 oktober 2020 : Nou, gelukkig ! De archieven van Het Gelders Archief, Open Archieven, WieWasWie, BHIC, Online-Begraafplaatsen en Delpher.nl, hebben veel informatie laten zien, waardoor het toch geen klein stamboompje is geworden. Om over het aantal gemeenten, die in deze stamboom voorkomen, toch maar niet te zwijgen. Regelmatig hoef ik alleen maar overal Dreumel in te voeren in –eerdere- stambomen, maar bij deze stamboom is Dreumel zowat in de minderheid.

Rotterdam, Winterswijk, Groenlo, ‘s-Gravenhage, Dordrecht, Veenhuizen, Beltrum, Roosendaal, Sittard, Vierlingsbeek, Tilburg ... ze komen allemaal voor in deze stamboom.

Maar ook -te- veel rode vraagtekens, toch weer. Wederom van personen wiens gegevens al lang openbaar zijn, maar nog steeds niet op de websites van archieven werden geplaatst. Deels overigens en trouwens ook weer veroorzaakt door de verschillende en uiteenlopende manieren waarop voor- en achternamen op de akten werden geschreven.

Opvallend was nog het bericht in een krant dat een Dreumelnares, in deze stamboom, in de duisternis terug lopend naar huis, komend van een bezoek, in een sloot terecht belandde en overleed aan de gevolgen.

Aan de linkerzijde van de stamboom afbeeldingen en tekst, die ik ooit samen stelde toen mijn verhalen nog op Tremele.nl werden gepubliceerd. Vandaar de Tremele achtergrond. Maar deze gegevens spelen mooi in op de personen, die hoofdrollen spelen in deze stamboom.

Onderstaand weer de afbeelding van deze stamboom, gevolgd door het PDF bestand. Wéér niet klein!!

 




TERUG NAAR BOVEN.