Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Vrijdag, 30 april 2021. Het is dat ik het met eigen ogen voor me zie verschijnen, anders had ik het never nooit of óóit geloofd. Dat was al het geval toen ik, na het verwerken van de tweeling Wilhelmus Arnoldus & Mathijs Cornelis Salet, die op 25 juli 1914 in Dreumel werden geboren … de tweede tweeling op de opvolgende twee akten zag verschijnen. Te weten Hendrikus Wilhelmus & Johanna Huberdina Lamers, die op 2 augustus 1914, ook in Dreumel, werden geboren. De kans dat er op vier achtereen- en opvolgende geboorteakten twee keer een tweeling werd geregistreerd was 1 op de miljoen … miljard … geen idéé.

Maar probeer dan eens een kansberekening op te stellen voor het geval dat er na die eerste 4 opvolgende akten nóg eens twee akten zouden volgen met … ja, ja … wéér en nogmaals een tweeling. ONVOORSTELBAAR is dat. Maar, in Dreumel kan zowat alles en dus ook drie keer tweelingen, die op elkaar direct opvolgende geboorteakten vermeld worden. De gemeentelijk secretaris zal ook wel minstens twee keer vreemd hebben op gekeken toen al die aangiften werden gepleegd.

Met betrekking tot de meest recente tweeling niet door de vader zelf trouwens, maar door de baker, Josina van der Eijk, die, bij afwezigheid van vader Bernard Diederik van Dijk, bij de bevalling aanwezig was. Moeder Dirkje van Tussenbroek beviel van deze tweeling, waarvan ze het meisje Dirkje noemden en het jongetje Willem. Dirkje werd om 7 uur ‘s morgens geboren, Willem om ‘ruim 7 uur’.

En om 10 uur op dezelfde dag (03/08), 3 uren nadat de tweeling was geboren … overlijdt moeder Dirkje van Tussenbroek … 30 jaren jong.

Wat een kolossaal drama moet dat voor vader Bernard Diederik van Dijk geweest zijn, die tijdens de bevallingen waarschijnlijk bezig was met, door te vissen, geld te verdienen. Mogelijk was dat ook nog steeds het geval toen zijn vrouw overleed, want niet hij, maar Johannes Schraven en Johannes Luijpen deden aangifte van het overlijden van Dirkje Tussenbroek. Ook direct op ook weer 3 augustus 1914.

Dus … Bernard Diederik heeft de dag gevuld met vissen … vaart terug naar de Dreumelse haven, meert zijn scheepje aldaar … gaat naar huis en … als niemand hem ondertussen al ingelicht heeft … treft daar al deze ellende aan. Twee kinderen rijker, maar één vrouw armer. En hij is nog niet eens drie jaar met haar getrouwd. Ze trouwden te Ophemert, op 18 mei 1911.

Bernard Diederik wordt in Dreumel geboren, op 28 januari 1883.

                                                                  Dirkje van Tussenbroek wordt in Ophemert geboren, op 2 december 1883.

Bernard Diederik en zijn vrouw Dirkje hadden al één kind en daar werden dan nu dochter Dirkje en zoon Willem aan toe gevoegd. Frederica Louisa was ook nog maar een baby en zij en haar kersverse zusje en dito broertje hadden uiteraard iemand de hele dag nodig om hen te verzorgen en eten te geven. Hoe vader van Dijk dat opgelost heeft weet ik niet, maar wel dat hij elke dag de Waal moest trotseren om vis te kunnen vangen. Waarschijnlijk hebben ouders en wellicht een kindermeisje daarbij geholpen.

Snel weer trouwen, zal ook bij hem opgekomen zijn, na verloop van (rouw-)tijd, maar dat lukte pas op 30 november 1915. Met Reijertje van Valburg. Wel weer in Dreumel.

Reijertje van Valburg, dochter van vader Evert van Valburg en moeder Christina Aletta Termeer, wordt in Wadenoijen geboren, op 7 april 1892.

Heeft dit echtpaar nog kinderen op de wereld kunnen zetten? Even de registraties vanaf november 1915 tot en met 1919 controleren … Ja, één dochter wordt uit dit tweede huwelijk geboren. Christina Aletta van Dijk, geboren te Dreumel, op 3 februari 1917.

Ik ga proberen de stamboom samen te stellen voor al deze personen. Dat zou nog best wel eens een langdurige kwestie kunnen worden, want ik herinner me goed dat Leendert Tap, echtgenoot van Christina Aletta van Valburg, op 1 januari 1932 wordt vermoord.

Dreumel, 7 mei 2021. De jaarlijks terugkerende herdenkings- en bevrijdingsdagen zijn ook weer voorbij en we hebben ze op corona-gepaste wijze laten passeren. Een prachtige voordracht van André van Duin.

Zijn voordracht :

Je zou nog grote vraagtekens kunnen plaatsen bij het opzienbarende verschil tussen de verdraagzaamheid en tolerantie waarvan André van Duin stelt dat de grondwet die ademt en wat je dagelijks ziet gebeuren op de TV. Constant tekenen van onverdraagzaamheid en intolerantie. Zeker niet in de laatste plaats in de wereld om ons heen.

Ik heb me beperkt tot het samen stellen van deze stamboom voor de tweeling Dirkje en Willem van Dijk. Daarbij geholpen en ondersteund door de kroniek die Riekie van Valburg schreef over de Valburg families. Dankjewel, Riekie.

Onderstaand weer de afbeelding van deze stamboom, uiteraard onmiddellijk gevolgd door het *.PDF bestand.

EN ... de imponerende toespraak van Roxane van Iperen op Herdenkingsdag.

 

                                       



TERUG NAAR BOVEN.