Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

27 December 2019: Zo, de kerstdagen zitten er weer op. Een aantal prachtige kadootjes rijker, inmiddels een paar pondjes zwaarder. Gezellig samenzijn met je familie, je kleinzoon, gezin en aanverwante personen. De verlichte kerstkrans die voor het raam hing, direct vanochtend verwijderd en naar de zolder gebracht. Die weet ik pas over een heel jaar weer te vinden.

De stamboom van Arnolda Hendrika Schimmel staat nog maar ternauwernood op mijn website en het is alweer tijd om met een nieuwe te starten, deze keer de 32e.  

Die toe behoort aan Elisa Wilhelmina Kooijmans. Zij wordt geboren op zondag, 27 juli 1913, om 10 uur ‘s morgens. Vader Wilhelmus Kooijmans en moeder Theodora Catharina Vink zijn ongetwijfeld verheugd dat de geboorte goed, en netjes overdag, is verlopen en vader Kooijmans maakt even geen klompen op maandagochtend, 28 juli en stapt resoluut naar het gemeentehuis om daar trots deze geboorte te gaan aangeven.

Sinds vader Kooijmans trouwde met Theodora Catharina Vink, heeft hij inmiddels al drie keer eerder het gemeentehuis bezocht. Drie dochters heeft hij voorafgaand aan Elisa Wilhelmina al aan gegeven aldaar, te weten Johanna Antonia (1906), Wilhelmina Christina (1909) en Maria Antonia (1911).

Zelf werd hij in Dreumel geboren, op (▼) woensdag 15 augustus 1877. Theodora Catharina Vink, ook in Dreumel, op (▼) donderdag 12 januari 1882.

Geen moment van twijfel in welke gemeente ze zouden trouwen en dus werd dat Dreumel, op (▼) woensdag 1 februari 1905. Wilhelmus was toen 27 en Theodora 23.

En daar waar ik bij vorige stambomen soms te maken kreeg met géén of nauwelijks eigen informatie over de geboren persoon en zijn of haar families, is daar voor wat betreft de Kooijmans en Vink families geen gebrek aan, eerder het complete tegendeel! Dit zijn alle dossiers die ik over beide families heb!!

Het zal, hoop ik eigenlijk, niet allemaal familie van familie van familie zijn, maar je weet maar nooit. Genoeg reden om daar snel mee aan de stamboomslag te gaan, zodat ik daar iets meer zekerheid over ga en kan krijgen. Maar ik sta en zit nergens meer van te kijken, dus het zou zomaar (heel ?) lang kunnen duren eer deze stamboom volgroeid zal zijn. Tot (veel ?) later.

2 Januari 2020 : Zo, al die feestdagen zijn weer achter de rug. Ik heb plezier in die feestdagen, maar terug naar de dagelijkse routine is ook niet verkeerd. Al was het al omdat je dan ook weer naar de dagelijkse uitgaven terug keert, in plaats van de –extra- kosten die gepaard gaan met deze feestdagen en kadootjes kopen en het teveel en te vaak nuttigen van etenswaren, die je het verdere jaar niet of zelden consumeert.

Het heeft me slechts zijdelings kunnen afleiden van het samen stellen van deze stamboom en achteraf kan ik concluderen dat het een interessante zoektocht is geweest naar heel veel data en gegevens, die ik grotendeels heb kunnen vinden ook nog. Het stoort me overigens nog steeds dat ik net iets te vaak geen concrete data kàn vinden van personen die al anderhalve eeuw geleden zijn geboren en dus iets minder lang geleden ook zijn overleden en, wie weet, getrouwd raakten en enkele of meerdere nakomelingen hebben geproduceerd. Dat zijn al die rode vraagtekens in de stamboom.

Wat me ook nog opviel was het geregeld –in deze stamboom- terug kerende fenomeen dat diverse bruidsparen wel met elkaar trouwen, maar er een onevenredig groot verschil in leeftijden is tussen bruidegom en bruid. Lang niet altijd verklaarbaar, zo ver achteraf, maar wel erg opvallend. De vreemde leeftijden heb ik blauw gekleurd.

Uiteraard kwamen de Kooijmans en Vink families in grote aantallen terug in deze stamboom, hetgeen toch wel weer aardig wat handen en voeten in de aarde had, voor ik daar een stamboom-structuur op los kon laten. Een paar keer kon ik niet in de civiele registers zoeken, want dan werden personen al geboren vóór de burgerlijken stand in leven werd geroepen, in 1811.

En moet je gaan zoeken in de kerkelijke registers, die op een heel andere wijze werden samen gesteld dan die vanaf 1811. In de Latijnse taal nog en een zoon werd dan ‘Filius’ genoemd en een meisje ‘Filia’. Verder, bij chronisch gebrek aan enige verdere kennis van het Latijns, ben je dan over geleverd aan de namen van de vaders en moeders, om definitief te kunnen bepalen dat, en of, je de juiste (geboorte-)akte hebt gevonden. Interessante zoektochten, al vergt het erg veel tijd. Maar daar heb ik tenslotte meer dan voldoende van!

Ik laat u maar weer eerst de afbeelding zien van de stamboom, traditiegetrouw gevolgd door de link naar het PDF-bestand. Eén van de grootste bestanden (23.5 Mb) sinds lange tijd, toch wel weer.

 


                                                      



TERUG NAAR BOVEN