Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Zondag, 31 mei 2020 : Ja, je moet het maar willen. Op je 61e nog vader worden. Dat overkomt vader Antonie de Man, die op 3 november 1913 op het Dreumelse gemeentehuis komt aangeven dat zijn dochter, Johanna Petronella de Man, op 1 november 1913 werd geboren. Uit, haar moeder, Hendrika Wouters.

Antonie de Man wordt in Dreumel geboren, op 16 september 1852. Hendrika Wouters op 21 maart 1876, in dezelfde plaats. Leeftijdsverschil tussen deze partners is maar liefst 24 complete jaren.

Hun eerste kind, Hendrikus Wilhelmus de Man, wordt op 16 oktober 1899 geboren. Zijn vader en moeder trouwen op 4 januari 1899 en er was dus geen sprake van een versnelde en verplichte trouwdag vanwege een plots zwanger gebleken moeder. Maar waarom trouwt een vrouw van 22 dan toch met een man, die dan 46 jaren oud is? Groot vraagteken !!

Ik ga maar gewoon met de stamboom beginnen, dan zien we vanzelf hoe ver ik daarmee kan komen. Ik verwacht veel zoek-activiteiten, maar daar is ook niets mis mee. Als het maar de gewenste resultaten oplevert!

Dinsdag, 2 juni 2020 : Tja, dat viel dan toch enigszins tegen, helaas. Ik wil de de schuld zeker niet voor 100% bij de landelijke archieven leggen, maar ook bij mijn eigen mogelijke kortzichtigheid en relatieve gemakzucht, om niet letterlijk àlle schrijfwijzen van een naam of namen uit te proberen. Van de Weerdt … van de Werdt … van de Weerd … van de Wert … van de Weert … Zou betekenen dat ik op alle beschikbare websites alles, regel voor regel, moet gaan uitpluizen voor slechts één manier van een achternaam schrijven. En dat dan, in dit gegeven geval, vijf keer. Echt, veel teveel werk en die tijd kan ik beter besteden.

Stel, ik zou een stamboom moeten samen stellen voor alleen mijn eigen familie, dàn zou ik die tijd er graag in willen stoppen. Bijvoorbeeld alles uitzoeken met de achternaam van der Giesen, maar ook v.w.b. van der Giessen, want mijn achternaam wordt eerder, zelfs bijna altijd, met twee, dan met één, S geschreven. Door derden wel te verstaan.

Dus heb ik deze stamboom redelijk kaal af moeten sluiten. Toch ligt een deel van het niet kunnen vinden van gegevens bij de afwezigheid van die gegevens bij vele archieven. Ik ben er al enige tijd geleden achter gekomen dat je niet zomaar kunt veronderstellen dat die archieven akten digitaal zijn gaan verwerken, te beginnen met de aller-langst geleden documenten. En dat betekent dan dat je wel recenter data kunt terug vinden, maar minder, of niet, gegevens van b.v. vóór de Burgerlijk Stand, ooit in het leven geroepen door Napoleon. In 1811.

Hoe het ook zij, hier is die toch een beetje herfstachtige stamboom van onder andere de families de Man. Met nauwelijks takken, laat staan twijgen.

 

                                    



TERUG NAAR BOVEN.