Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Zaterdag, 23 mei 2020 : Niet geaarzeld, maar direct door met de volgende Dreumelnaar die in 1913 werd geboren. De 49e van de 68 die er in totaal in 1913 werden geboren. Vader Ruthgerus Schreeven was maar net op tijd met het aangifte doen van deze zoon. De zoon, Johannes Franciscus Gerardus Schreeven, wordt op 31 oktober geboren en zijn vader meldt zich pas op het gemeentehuis op 3 november 1913. De wettelijke maximale termijn, waarbinnen je een geboorte moest aangeven, wàs 3 dagen! Uiteraard vertelt de trotse vader ook dat de moeder van de pas geborene Wilhelmina Elisabeth Verdijk is.

Rutgerus zelf wordt op 12 oktober 1856 geboren, in Dreumel. Zijn echtgenote werd ‘iets’ later geboren, op 7 april 1881. Dat scheelt maar liefst 25 hele jaren.

Dat verschil wordt nog eens extra aan getoond op hun Dreumelse huwelijksakte van 5 december 1901. Uiteraard ook daar weer vijf en twintig jaren verschil.

Een reden voor mensen om toch te trouwen, ondanks het grote leeftijdsverschil, was als de vrouw zwanger was en er getrouwd moest worden vóór dat kind ter wereld zou komen. Maar het eerste kind dat het levenslicht zag na hun trouwen, was Marcelis Petrus Johannes Schreeven, die op 4 december 1902 werd geboren. Op één dag na exact één heel jaar na hun trouwen !

Op de website van Tremele.nl (Bron foto’s▼) wordt onder het hoofdstuk ‘De Spaansche Griep’ aandacht besteedt aan ook, en speciaal, dit echtpaar. Zij verloren, als gevolg van deze vreselijke ziekte, maar liefst 4 kinderen,allemaal in 1918.

En ook de hoofdpersoon van deze stamboom viel ten prooi aan deze epidemie. Hij overlijdt op 8 november 1918, 5 jaren jong pas!

Een triest begin van het samen stellen van deze stamboom. U zult al deze personen, en vele anderen, weer terug zien in de stamboom zelf. Waar ik aanstonds mee ga beginnen. Eens zien wat voor stamboom het gaat worden, altijd best spannend. Vooral het toevoegen van zoveel mogelijk takken en twijgen is altijd een uitdagende uitdaging.

Zondag, 31 mei 2020: Goeie genade … wat een gedoe om zo goed en volledig mogelijk alle data, in eerste instantie verwerkt in een Powerpoint bestand, om te zetten naar eerst een *.JPEG afbeelding en daar direct opvolgend, naar een *.PDF bestand. Het Powerpoint bestand blijkt zo omvangrijk (190 Mb), en dat blijkt dan pas achteraf als je al je gegevens al hebt verwerkt in dat bestand, dat het bijna niet over te zetten is naar andere bestanden.

Het PDF bestand is een weergave van een afbeelding, die weer wordt gegenereerd nadat ik alle gegevens uit het Powerpoint bestand (select all) heb gekopieerd en geupload heb ik mijn imagebewerkingsprogramma Xnview. Maar Xnview weigert die hoeveelheid data te accepteren en ik kon al die data, als laatste optie, slechts verwerken in Paint.

En om een veel te lang en mogelijk onbegrijpelijk verhaal een stuk in te korten … het uiteindelijke PDF bestand is niet optimaler te krijgen dan nu, althans ik krijg het niet optimaler. Wellicht dat een krachtiger computer daarmee uit de digitale voeten zou kunnen, maar ik heb wat ik heb aan computermogelijkheden. Excuses, maar so be it, moet ik dan helaas bekennen.

En dan is het ook nog maar afwachten of mijn website een PDF bestand van 48 Mb aan kan !!

De grootte van dat Powerpoint bestand is trouwens geheel toe te schrijven aan de toevoegingen van akten, die ik bij deze stamboom veel uitgebreider, namelijk óveral, heb door gevoerd dan in vorige stambomen. Deze te langdurige ervaring met de noodzakelijke conversies leert dat ik dat bij volgende stambomen weer moet verminderen. Nooit te oud om bij te leren.

Hieronder die vermaledijde afbeelding en het ietwat gehandicapte PDF bestand.

 

                                                        



TERUG NAAR BOVEN.