Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Zaterdag, 26 december, tweede kerstdag 2020. Nauwelijks een beter moment denkbaar om met een nieuwe stamboom te beginnen en vanaf de seconde dat ik zag wie de persoon is waarvoor ik die stamboom ga samen stellen, wist ik dat het een specialere stamboom zal gaan worden dan vele, de meeste, eerdere. En dat komt omdat ik al veel over de van Lubeek families heb mogen schrijven en publiceren. Niet in het minst, en wellicht zelfs wel het meest, geïnspireerd door de hulp van Leo van Lubeek, een nazaat van de Lubeeken, die tot ver in het verleden al deel uit maakten van de Dreumelse gemeenschappen. Schilders waren het –de mannen- grotendeels en dus kenden zij iedereen en iedereen hun. Rasechte Dreumelnaren en Dreumelnaressen.

Naar aanleiding van een van die verhalen die ik in het verleden schreef, ontving ik deze foto van Leo van Lubeek. Wat een prachtige foto en wat super dat ze die destijds hebben laten maken.

Een andere foto, drie jaren later gemaakt, was deze … waar ik de leeftijden van de personen op de foto toen bij heb geplaatst. Dat kan helpen bij het nu samen stellen van deze uitzonderlijke stamboom, dat weet ik heel zeker.

Het is zeer spijtig dat de hoofdpersoon van deze stamboom niet op deze foto staat. Theresia Johanna Maria wordt te Dreumel geboren, op 14 mei 1914, zoals op haar geboorteakte te zien is. Maar op …

… 27 juli van datzelfde jaar overlijdt ze al. Slechts 10 weken (74 dagen) jong. Vreselijk triest. Uiteraard hebben haar ouders, Leonardus Cornelis van Lubeek en Helena Catharina Johanna Aleida Weijn, lang getreurd om dit veel te vroege verlies van een dochter.

Leo van Lubeek voorzag me ook van een documentje waarin 6 generaties van Lubeken, schilders, worden gespecificeerd, waaronder ook bovenstaande vader. Als volgt :

LEONARDUS CORNELIS van LUBEEK (1868-1932)

Leonardus Cornelis van LUBEEK , meester schilder, geboren in Dreumel op 21-05-1868 en overleden aldaar op 24-03-1932. Hij was gehuwd met Helena WEIJN uit Maasbommel. In 1899 kocht hij het huis Rooijsestraat 69 van Franciscus Gerardus van WELIE. Hier was ook in de jaren twintig voor de bijverdienste een Edah winkeltje. Ze kregen 21 kinderen waarvan er 9 vroegtijdig stierven. Van de overgebleven 12 kinderen waren er 3 jongens. Hiervan werden er 2 nl. Cornelis en Wilhelmus Petrus schilder.

Ik ga eerst maar eens checken of er na 1914 nog Lubeek nakomelingen werden geboren. Vader en moeder Lubeek-Weijn kregen, zoals hierboven al vermeld, maar liefst 21 kinderen. Dat kan niet anders dan een bijna ongeëvenaard record zijn, zowel in voorafgaande als opvolgende jaren.

Alhoewel … ► De vrouw van de Russische boer Feodor Vasillyec beviel van maar liefst 69 kinderen, tijdens niet minder dan 27 bevallingen …

Gelukkig heeft Helena Catharina Johanna Aleida Weijn er ‘slechts’ 21 gebaard. Waarbij, helaas, gelijk moet worden op gemerkt dat al deze kinderen –lang- niet allemaal oud en wijs zijn geworden en zelf nog gezinnen hebben kunnen stichten. Uiteraard werk ik dat verder uit in de stamboom zelf.

Vader Leonardus Cornelis van Lubeek en moeder Helena Catharina Johanna Aleida Weijn werden niet allebei in Dreumel geboren. Hij wel, op 21 mei 1868 en zij wordt op 24 februari 1876 geboren, maar dan in Appeltern.

Ondanks het gegeven dat zij in Appeltern werd geboren (normaal werd in de geboorteplaats van de bruid gehuwd), werd hun trouwplechtigheid in Dreumel gehouden, op 13 november 1895.

Onderstaand het aantal mappen dat ik in mijn eigen registratie heb staan v.w.b. de Lubeek en de Weijn families.

In de persoonlijke dossiers van de ouders van Theresia Johanna Maria staan heel wat gegevens, en lang niet alleen maar geboorte-, trouw- en/of overlijdensakten. Een aanzienlijk deel van de zich in deze dossiers bevindende documenten zijn afkomstig, of vloeiden voort, uit gegevens die ik van Leo van Lubeek kreeg. Veel dank ben ik hem verschuldigd, voor al deze ter beschikking gestelde gegevens, helemaal top! (AG = Aangifte Geboorte : DA = DoodAkte).

Ik heb veel zin om met deze stamboom te beginnen en weet nu al dat het geruime tijd zal duren eer die zo compleet mogelijk zal zijn en alle gegevens bevat die daarin van toepassing zouden kunnen zijn. Hartstikke leuk werk, dit soort stambomen maken èn gepensioneerd zijn tegelijk! Tijd te over voor alles!

► Maandag, de vierde dag van de eerste maand januari in het nog maar net begonnen nieuwe jaar 2021. Het waren turbulente tijden, de laatste twee/drie weken van 2020. Corona veroorzaakte dat we de kerstdagen heel anders hebben kunnen en moeten vieren dan gewoonlijk. Toch zorgde deze nieuwe opzet ook voor een geheel andere organisatie van die feestelijkheden, die we anders, zonder corona, niet zouden hebben ervaren. Nieuwe initiatieven zorgden voor een heel aangenaam verlopen kerstviering, waar ik met veel plezier aan terug denk.

Oud & nieuw heb ik voorbij laten gaan gedurende het stoken van een vuurtje in een vuurkorf op de achterplaats. De buurman was er niet blij mee, maar deze traditie heb ik toch kunnen handhaven. Inmiddels alle ‘zooi’, als gevolg daarvan, weer opgeruimd en de ‘normale’ dagen zijn weer begonnen. De straat is behoorlijk leeg, want alle niet-pensionado’s zijn weer gaan werken.

Ik heb me voornamelijk -weer- bezig gehouden met deze zeer speciale stamboom. Mogelijk wel de meest uitgebreide stamboom over één familie, zelfs zonder samensmelting van eerder al gemaakte stambomen. Ik bleek al zoveel gegevens over deze families verzameld te hebben, in de afgelopen jaren, dat het nog een hele opgave was om het allemaal in één stamboom samen te kunnen brengen. Dat is in het Powerpoint programma, waarmee ik alle stambomen samen stel, wel gelukt.

Maar het genereren van een afbeelding van de complete stamboom, als ook het kunnen saven van die afbeelding in een PDF bestand, bleek –tot nu toe- onmogelijk. Het PowerPoint bestand was en is simpelweg te groot, zodat mijn image-verwerkings programma (Xnview) dat helaas niet aan kon. Zodat ik genoodzaakt was om, geheel tegen mijn streven in, de stamboom op te delen in twee delen.

Onderstaand eerst de linker helft van de stamboom …

En hier (▼) de rechter helft …

Als je dan die twee helften –na aanzienlijke verkleining van de 2 aparte bestanden- tegen elkaar aan ‘plakt’, krijg je de complete stamboom in beeld.

Helaas is het dus niet gelukt om er één PDF bestand van te maken en derhalve zijn er twee –zeer omvangrijke- PDF bestanden.

Het wachten tot een PDF-bestand opent, zal dus zo mogelijk nóg langer duren dan altijd al het geval is, met die grote PDF bestanden. Maar, mijns inziens, zeker de moeite waard. Althans dat vond ik ook, toen ik er al die langdurige moeite in stak om deze stamboom samen te stellen. Ik ben er bijzonder trots op.

Ik heb nog wat relaties benaderd met de vraag of zij apparatuur en programma’s bezitten, waarmee wèl één PDF bestand gemaakt zou kunnen worden van de complete stamboom. Mocht dat zo blijken uiteindelijk, dan zal ik dat op mijn website evenredig verwerken. Maar, reken maar, dat dat dan een nog véél groter PDF-bestand zal opleveren!

Vader Leonardus Cornelis van Lubeek was een bijzonder mens, voor zover ik daarover mag en kan oordelen. Zijn beroep was schilder en hij hield een boekje bij over al de klussen die hij bij wel en niet notabelen uitvoerde. Zeer accuraat hield hij bij wat hij ter plekke gedaan had, zodat hij de klant ook accuraat kon factureren. Dit alles verwerkte hij in zijn ‘kasboekje’. Neem bijvoorbeeld deze aantekeningen in zijn kasboekje voor en over burgemeester Gerrit van Eijseren.

En zo hield hij ook bij welke klanten hij had in welk jaar …

En hij hield, in hetzelfde kasboekje, ook nog zeer nauwkeurig bij hoeveel kinderen hij en zijn vrouw hadden gekregen, wanneer ze werden geboren, maar ook wanneer ze overleden en, uiteraard, de volledige namen van al die kinderen. Ik heb daar zelf de getypte teksten bij vermeld.

Een bijzonder persoon, Leonardus Cornelis van Lubeek. En zijn vrouw Helena Catharina Johanna Aleida Weijn, zal daar weinig voor onder hebben gedaan. Een hele speciale familie dus!


                              



                              

                              

 


TERUG NAAR BOVEN.