Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Het is wel heel erg jammer dat Dreumel steeds meer naar de achtergrond verdwijnt en er steeds minder berichten over in de kranten terecht komen. Ik veronderstel dat er niet minder lokale gebeurtenissen plaats vonden die vóór de oorlog wèl in de kranten verschenen. Maar nu die oorlog in volle omvang grote delen van de wereld in zijn greep houdt, hebben de kranten mogelijk alleen nog maar oog voor die vreselijke drama’s en is het belang van berichtgeving over bijvoorbeeld een Dreumelse gemeenteraadsvergadering, of plaatselijk dood gebeten koeien, toch minder belangrijk geworden. Heel begrijpelijk natuurlijk.

De inleiding is deze keer ook maar kort en ik sta op het punt om te beginnen met de akten van overlijden van …

Toch wil ik het volgende eerst met u delen. Ook al is de kans best –erg- groot dat u nooit van deze website heeft gehoord, het is voor mij een ongekende bron van informatie en dus was ik uiterst verbaasd toen ik ineens dit las, op de website van www.zoekakten.nl:

De website zelf verdwijnt -gelukkig- niet, maar er worden alleen geen nieuwe films meer aan toegevoegd, waarop alle akten verzameld worden door Familysearch. Zoekakten.nl heeft zelf geen enkele akte op haar website staan, maar verzorgt links nààr de website en films van Familysearch. En daar (b)lijkt nu een definitief einde aan te zijn gekomen. En zal het nodig worden om naar de site van FS zelf te gaan als je iets niet weet te vinden op zoekakten.nl. Minstens dubbel werk, maar eerder vijfvoudig veel meer werk, omdat de site van FS redelijk en best wel omslachtig in elkaar zit en je je per definitie een ongeluk zoekt voor je iets gevonden hebt. Dàt was (en is v.w.b. bestaande links) nou juist de kracht van zoekakten.nl. Weinig keren klikken en je was waar je moest zijn. Maar ja … 

AKTE No.1 : Hendrika van Lent bijt het spits af in 1943. De vrouw van Antoon de Vree, overlijdt in Dreumel, op 5 januari 1943. Antoon en zij trouwen op 20 mei 1908.

Beide echtgenoten werden ook in Dreumel geboren: Hendrika van Lent op 8 december en Antoon de Vree op 13 april, beide in 1881.

AKTE No.2 : Eens een schilder … altijd een schilder. Ik weet zelf niet geheel precies wanneer de Bueters familie met schilderen is begonnen, maar op Tremele.nl wordt vermeld dat dat al 70 jaren heeft plaats gevonden, voorafgaand aan de definitieve sluiting van het schildersbedrijf in 2007. Wilhelmus Bueters was getrouwd met Gosewina Kooijmans.

Hij overlijdt een jaar eerder dan zijn vrouw, op 1 september 1942, in Dreumel ook. Gosewina overlijdt slechts een luttel aantal maanden later, op 9 januari 1943. Zij wordt op 9 februari 1876 in Dreumel geboren. Er werd getrouwd op 16 februari 1898 (▼▼).

*) Met dank aan Tremele.nl voor de mooie foto’s

AKTE No.3 : Johannes Mattheus Hol overlijdt in Dreumel, op 10 januari 1943. Maar hij wordt niet in Dreumel geboren en ik bezit ook geen gegevens over zijn trouwen, noch over zijn ouders. Dus, even –of langer- zoeken …

Johannes Mattheus Hol wordt in Appeltern geboren, op 18 mei 1860. Zijn vader, Jan Hol, is, zo staat op deze akte te lezen, wegens ziekte, niet in staat om zelf aangifte te komen doen. En dus vervangt de Appelternse veldwachter hem, die Johannes Martinus Ducardus heet, en die tevens verklaart bij de geboorte tegenwoordig te zijn geweest ! Persoonlijk geloof ik daar niets van trouwens! Over trouwen(s) gesproken overigens … Het eerste huwelijk van Johannes Mattheus Hol is met Cunera Johanna Huberta Roelofs. Hieronder enkele gegevens, waarvan sommige best/hartstikke moeilijk te vinden waren en haar akte van overlijden is geheel spoorloos.

Cunera Johanna Huberta Roelofs wordt op 12 februari 1855 in Mook geboren. Ze trouwt met Johannes Mattheus Hol op 1 Mei 1882, wederom in Mook.

▲         ▼         ▲         ▼         ▲  Cunera Johanna Huberta Roelofs werd in Mook geboren, op 12 februari 1855 (▼).

Johannes Mattheus Hol’s tweede huwelijk is met Petronella Johanna Eijkhout. Zij wordt, althans volgens deze gegevens, in Rotterdam geboren, op 18 november 1870:

Persoonlijk vind ik de gemeente Rotterdam, samen met Amsterdam, de twee gemeenten waar het zeer moeilijk/het moeilijkst, zoeken en vooral vinden is. Maar ik ga proberen wat data van haar boven water te krijgen. Op deze site:

https://rotterdam.voorouder.nl/familygroup.php?familyID=F503979&tree=voorouders

 

Johannes Mattheus Hol en Petronella Johanna Eijkhout trouwen, ook in Rotterdam, op 20 september 1922. En als ik nu de huwelijksbijlagen zou kunnen vinden, dan vindt ik ook –als het goed is- de overlijdensgegevens van zijn eerste vrouw, Cunera Johanna Huberta Roelofs.

En zo heb je, na een uurtje of vier veel zoeken & af & toe vinden, toch vrijwel alles bij elkaar wat met de akte van overlijden te maken heeft van Johannes Mattheus Hol. Die twee vrouwen trouwde, hen beide overleefde en zelf op 10 januari 1943 in Dreumel overleed.

AKTE No.4 : Wilhelmus Verbruggen overlijdt in Tiel, op 13 januari 1943. Hij is ongetrouwd gebleven, maar wel zoon van Hendrik Verbruggen en Geertrui Hol. Wilhelmus wordt in Dreumel geboren op 16 februari 1893. Onderstaand (▼) zijn Tielse akte van overlijden.

(Over Dreumel)

AKTE No.5 : Maria Kooijmans en Otto de Vree trouwen op 20 mei 1908. 

Otto de Vree wordt geboren op 4 februari 1873 en zijn latere echtgenoote Maria Kooijmans op 15 augustus 1875.

Aangezien ik in mijn database systeem ook de relatie tussen aangever en overledene aanteken, zocht ik kort naar een geboorteakte van Frits Maria de Vree, die de aangever is. Maar hij is nog slechts 28 jaar en dat betekent dat hij in 1915 werd geboren. Nà de laatste openbare geboorteakten, die –nog steeds- slechts tot 1912 gaan. Daarom, geen geboorteakte van hem.                                Maria Kooijmans overlijdt op 3 februari 1943. In Dreumel uiteraard.

AKTE No.6 : Auwens … Auwens … Ja, inderdaad Dreumel heeft ook nog eens een burgemeester gehad met –bijna- dezelfde achternaam. Hij heette voluit Franciscus Johannes AuweRs en regeerde over Dreumel van 1825 tot medio 1840. Maar dat heeft weinig, zo mogelijk zelfs niets, met deze overledene te maken, alhoewel … slechts één foute schrijfwijze van een dwalende gemeentelijk secretaris en de achternaam is plots van Auwers naar Auwens gewijzigd. Of andersom!

Jacobus Servatius Auwens overlijdt in Dreumel op 4 maart 1943 en is echtgenoot geweest van twee echtgenooten. Om te beginnen werd hij niet geboren in Dreumel, maar in Megen. Rond 1943-88=1855. Even speuren … in de openbare akten van Megen, Haren en Macharen, in Noord Brabant. Maar, helaas, in 1855 geen geboorte van Jacobus Servatius Auwens (▼).

Ook in het jaar 1856 (▲) heb ik tevergeefs gezocht naar zijn geboorteakte, maar in 1854…. akte no.30 (▲, ▼) …

Jacobus Servatius Auwens wordt in Megen geboren op dingsdag, 18 juli 1854.

Zijn eerste huwelijk is met Anna Maria Looijmans. Zij trouwen in Dreumel op 28 november 1883. Anna Maria Looijmans overlijdt helaas op 13 april 1890, al op 34-jarige leeftijd.

Cornelis Servatius laat er geen sprietje gras over groeien en trouwt voor de tweede keer, deze keer in Lith, 227 dagen na het overlijden van zijn eerste vrouw Anna Maria Looijmans, met Johanna Janssen, op 26 november 1890.

AKTE No.7 : Het gebeurt gelukkig niet zo vaak meer als wel eens, maar nog wel steeds. Het geboren worden van een levenloos kind. In dit geval een zoontje of dochtertje van Johannes Marinus van Mourik en Wilhelmina Kooijmans. Levenloos ter wereld gekomen op 12 maart 1943. Ik heb geen gegevens over de ouders.

AKTE No.8 : Helena de Jong, oud 75 jaar, overlijdt in Dreumel, op 14 maart 1943. Ze is dan al lang weduwe van haar echtgenoot Johannes Petrus de Reuver, die op 61-jarige leeftijd overlijdt op 7 september 1923, te Nijmegen (▼). Hij was schipper van beroep. Helena de Jong (▼)wordt in Dreumel geboren op 26 april 1867. 

Mogelijk, en zelfs zeer waarschijnlijk, is het u –nog- niet opgevallen dat Johannes Petrus de Ruever niet REUVER met zijn achternaam heet, maar RUEVER. Deze achternaam wordt overal en telkens gebruikt, behalve op de Dreumelse akte van overlijden en wellicht hebben we de ambtenaar van de secretarie weer betrapt op een klein dwalinkje. Maar helaas gaat zo’n dwaling soms erg –generaties- lang mee. Ik heb eens een verhaal geschreven over de familie Hoks, waar een aantal kinderen eigenlijk Timmermans hadden moeten heten …

Johannes Petrus de Ruever is blijkbaar geboren in (zie Nijmeegse akte van overlijden) Maashees/Lithoijen en/of Maashees en Overloon, zoals op hun Dreumelse huwelijksakte wordt vermeld. Op hoeveel locaties kun je tegelijk geboren worden. Even zoeken … 

Ik vraag me wel eens af hoeveel je verdiende als je, als soldaat, bij de Waffen-SS diende. Gingen daar sommigen, of velen, dienen om geld te verdienen en dan waarschijnlijk meer dan als arbeider, landbouwer, postbode of welk eerzamer beroep dan ook? Of omdat ze het als een roeping zagen?

AKTE No.9 : Hendrika van Leur, ze is slechts 36 jaren oud geworden, overlijdt, ongetrouwd, in Dreumel, op 21 maart 1943. Dochter van Gerrit van Leur en Aaltje Bijl. Dit is het persoonlijk dossier van een van de ouders.

Ik tel 8 keer een geboorteakte (AangifteGeboorte) en 7 keer een akte van overlijden (DoodAkte). Dat is een treurige balans, so say the least. De akte van geboorte van Hendrika Maria van Leur is de vijfde van links boven.

AKTE No.10 : Johanna Hol overlijdt weliswaar op 71 jarige leeftijd, op 27 maart 1943, maar trouwde al op 19 september 1899 met Cornelis van Leur. Johanna Hol werd in Leeuwen/Wamel geboren, op 23 juni 1871 en Cornelis van Leur, wel in Dreumel, op 18 september 1860. 

AKTE No.11: Geboren worden in Herpen, wonen in Dreumel en overlijden in Tiel. Dat overkwam Augustinus Jansen allemaal, die dus in Tiel overlijdt op 14 maart 1943. Hij zou dan zo ongeveer rond 1857 al in Herpen geboren moeten zijn. Weer even zoeken …

Ja, en dan de huwelijksbijlagen, een niet gering aantal …

Hierboven rekende ik uit dat Augustinus Jansen 1943-86 jaar oud = in 1857 (ongeveer) geboren moet zijn. Nu staat hier (▲) op het geboorte uittreksel van de gemeente Herpen dat hij werd geboren op 15 januari 1875. Hij is dus niet 86, maar 68 jaar oud geworden alvorens hij overleed. Foutje van slechts 18 jaartjes, maar een foutje van wie ? 

Johanna Francisca van Poppelen wordt op (▲) 10 oktober 1879 geboren in Herpen. De vader van Augustinus heette niet alleen Augustinus, maar Cornelus Augustinus Jansen, volgens dit uittreksel. Nog een foutje op de akte van overlijden van zoon Augustinus, maar door wie ?

De moeder van zoon Augustinus, Hendrica van Erp, overlijdt in Herpen, op 26 augustus 1897. En de ambtenaar (▲) van de B.S. te Herpen verklaart dat alle huwelijksafkondigingen hebben plaats gevonden, zonder stuiting (Niemand had bezwaar!).

Al met al toch nog aardig wat informatie boven het maaiveld uit kunnen tillen. Weliswaar geen Dreumelnaar, maar hij heeft er wel, met echtgenoote, gewoond en wie weet … ook nog wèl rasechte Dreumelnaren en/of Dreumelnaressen groot gebracht.

Nee, die veronderstelling moet ik direct alweer inslikken. Al hun kinderen werden in Herpen geboren.

AKTE No.12 : Antonius van Oort is maart liefst 84 jaar oud als hij op 30 maart 1943 zijn leven in Dreumel beëindigd. Hij werd geboren op 17 januari 1859. Wat je toch niet -wèl- allemaal meemaakt als je zolang onder de mensen bent! Zijn echtgenoote, Johanna Megens, wordt in Alphen geboren en wel op 20 oktober 1855, nog eerder dan haar man en ze overleeft hem zowaar. Ik ben haar akte van overlijden inderdaad nog niet tegen gekomen. Zij overlijdt overigens in Wamel, op 2 april 1948. Ze is dan … twee-en-negentig !!  

Antonius van Oort en Johanna Megens trouwen op 5 januari 1880, in Appeltern. Al met al zijn ze 1943 – 1880 = 63 jaren getrouwd geweest voor Johanna Megens weduwe werd. Niet te geloven. Je zou mogen verwachten dat een dergelijke vrijwel unieke prestatie zéér vermeldenswaard zou zijn in een krant, maar het mocht niet zo zijn.

Alle bovenstaande advertenties komen uit deze onderstaande krant.

AKTE No.13 : Hendrika Johanna Merks, ze werd in Dreumel geboren op 10 augustus 1856, overlijdt in dezelfde gemeente op 2 april 1943. Ze is nooit getrouwd en was dochter van Derk (Theodorus) Merks (Herbergier van beroep) en Johanna (Joanna?) van den Berg (zonder beroep). Dit ouderpaar trouwde in Ophemert, op 12 mei 1847. De Ophemertse huwelijksakten werden klaarblijkelijk toen nog volledig met de hand geschreven en direct volgend op elkaar. De akte waar ik het over heb begint helemaal rechtsonder. 

… en wordt op de volgende pagina voort gezet. Ik denk dat het wel langer dan een stief kwartiertje duurde voor zo een akte eindelijk volledig op papier stond en kon worden getekend en voorgelezen. Pas daarna kon het feesten beginnen.

Het volledige bidprentje van Theodorus/Derk Merks/Merkx ziet er zo uit:

Ik wist niet wat ‘aflaat’ betekende en dat heb ik opgezocht. Wellicht zijn er nog velen met mij die de betekenis niet kennen, bedacht ik me. Wikipedia meldt daarover het volgende en om niet al teveel onheil over mezelf af te roepen onthoud ik me wijselijk van commentaar:

“Een aflaat (indulgentia in het Latijn) is de kwijtschelding voor God van tijdelijke straffen (penitentie) voor zonden die, wat de schuld betreft, reeds vergeven werden. Volgens de Katholieke leer moet elke zondaar namelijk een straf ondergaan voor zijn zonden, om de ziel te zuiveren en de morele orde en de eer van God te herstellen. Door het geloof in de verbondenheid van de gelovigen in Jezus, wordt het door de kerk ook mogelijk geacht dat een ander deze straf voldoet. De aflaat houdt in dat de kerk de goede daden van Jezus en de heiligen deze straf laat opheffen”.

AKTE No. 14 : De akte van overlijden van de slechts 6 maanden jonge Martinus Fredericus Theodorus van Oss, die op 3 april 1943 in Dreumel overlijdt. Zoontje van Johannes Martinus van Oss en Hendrica Petronella Antonia Jansen.

Uiteraard heb ik de van Oss kroniek van Wilma van Oss (0p Tremele.nl) geraadpleegd om te zien of de data op de akte kloppen. En tot mijn niet geringe verbazing meldt zij in haar kroniek dat Martinus Fredericus Theodorus van Oss, zoon van het al genoemde echtpaar, in Nijmegen overleed, op 6 april 1943. Even zoeken of ik die Nijmeegse akte van overlijden kan vinden …

Edoch ... ik dacht àlle akten van Nijmegen ook ooit gedownload te hebben vanaf Familysearch, maar de Nijmeegse akten van overlijden beginnen helaas pas in oktober 1943 en eerdere akten zijn niet te vinden. Ook niet op Familysearch zelf en ook niet op WieWasWie. Dàt is raar. De eerste beschikbare openbare Nijmeegse akte van overlijden is no. 960 ! Waar zijn al die 959 eerdere akten gebleven tot oktober 1943?? Ik heb het Gelders Archief om mogelijke opheldering gevraagd.

AKTE No.15 : Gerrit Hol, weduwnaar van Catharina Bouwmans, overlijdt in Dreumel, op 6 april 1943. Hij is 86 jaar oud geworden en het is opvallend dat er tot nu toe dit jaar veel echt oude mensen overlijden. Alleen al bij de mannen, en dan zijn we/ik nog maar bij akte 15 aangeland:

Gerrit Hol wordt in Dreumel geboren op 8 september 1856. Zijn vrouw, Catharina Bouwmans, overlijdt op 17 december 1912. Best lang, om dan tot 1943 weduwnaar te moeten zijn! Deze twee personen trouwen op 16 januari 1884, wederom in Dreumel.

AKTE No.16 : En ook bij de dames zijn er al twee overledenen die al flink op leeftijd waren. Zoals nu ook weer. Elisabeth Verbruggen overlijdt op 86-jarige leeftijd, op 16 april 1943. Het achtergrond kleurtje bij beide dames geeft aan dat ze allebei niet trouwden. Elisabeth Verbruggen werd in Dreumel geboren op 29 januari 1857.

AKTE No.17 : Die van Petrus Kooijmans, die in Tiel overlijdt op 10 april 1943 en waarvan melding wordt gemaakt in het Dreumelse dodenregister op 22 april 1943. Even zijn Tielse akte van overlijden vinden. Tenslotte heb ik ook alle akten van Tiel op m’n eigen computer staan … (▼). Petrus Kooijmans wordt in Dreumel geboren en wel op 1 februari 1869. Op 1 mei 1901 trouwt hij met Johanna Adriana Bouwmans. Zij overlijdt op 15 november 1933, ook weer in Dreumel.

AKTE No.18 : Gerardus Carolus Hol, weduwnaar van Johanna Steenbruggen, overlijdt op 2 mei, in Dreumel. Hij behoort ook weer tot de categorie oudere/oude overledenen en werd 84 jaar. Hetgeen betekent dat hij werd geboren op 28 maart 1859 (▼). Hij werd weduwnaar toen Johanna Steenbruggen overleed op (▼) 10 januari 1936. Getrouwd werd er op 18 april 1888 (▼▼). Toch 48 jaar samen en getrouwd geweest. Niet onaanzienlijk !! Ik ken tenminste één echtpaar dat dat bij lànge na niet gehaald heeft, alhoewel ze dat zó graag wèl hadden willen bereiken!

AKTE No.19 : De echtgenoote van Jan van Erp, Geertruida van Oorsouw, dochter van Nicolaas van Oorsouw en Petronella Driessen, overlijdt, op 76-jarige leeftijd, in Dreumel, op 24 mei 1943. Zij wordt geboren op 4 september 1866 (▼) en haar echtgenoot, Jan van Erp, op 26 maart 1860 (▼). Ze trouwen op 30 mei 1894. Ja, ja, op 6 dagen na, 49 jaar getrouwd vóór Geertruida overlijdt !! Maar … geen kinderen. Althans niet in Dreumel geboren. 

AKTE No.20 : Cornelia Alieda Maria van Dijk heet de persoon, die op 27 mei 1943 in Dreumel overlijdt. En ook zij heeft een lang leven achter de rug, zij het geheel ongetrouwd. 84 Jaar oud is ze geworden en werd geboren op 16 januari 1859 (▼). Dochter van Johannes van Dijk en Alieda Maria Mumkes. En ze werd werkelijk met die tussennaam geboren … Alieda en niet Aleida, hetgeen vaker voorkomt. Alieda is redelijk uniek. Alleen in dit gezin gebeurde dat vaker … Met name als er een tweeling wordt geboren, zo blijkt. Alieda Maria Cornelia & Cornelia Alieda Maria van Dijk. Een half uur na elkaar geboren!

AKTE No.21 : Ik weet niet of het een jongetje of een meisje was, dat op 10 juni 1943 levenloos werd geboren, uit Huberta Antonia Theeuwen. Vrouw van Johannes Antonius Jansen. De vader is op deze akte 32 jaar, dus werd hij in 1911 geboren. Ik heb weliswaar één persoonlijk dossier van een Johannes Antonius Jansen (Ouders P.Joh.Jansen en C.Fr. Peterse), maar ik weet niet of dat de juiste ouders zijn. 


AKTE No.22 : Johannes van Oijen overlijdt op 26 juni 1943, in Dreumel. Waar hij ook ooit werd geboren, op 17 december 1868. Ook hij heeft een hoge leeftijd mogen bereiken, te weten 74 jaar oud, toen hij overleed. Hij (48 jaar) trouwde met Wilhelmina van der Burght (32 jaar), en zij trouwden in Rossum, op … even het Gelders Archief raadplegen … 25 april 1917. Maar, helaas, geen akte beschikbaar (▼).

AKTE No.23 : Sibilla Kooijmans overlijdt op 30 april 1868 te Delft. 

Zij is de dochter van Dirk Kooijmans en Alida Maria (H)(D)ol. 

Sibilla Maria Kooijmans wordt in Dreumel geboren, op 17 mei 1869 en geneesheer en verloskundige Johannes van Dijk is bij de geboorte en de bevalling tegenwoordig geweest, aangezien vader Dirk Kooijmans, van beroep schipper, afwezig was en elders aan het schipperen was. Moeder Alijda Maria (H)(D)ol heeft het, samen met de verloskundige, moeten klaren en lijkt daar zeer goed in geslaagd. Dochter Sibilla Maria overlijdt pas 74 jaren later, op 13 juli 1943.

AKTE No.24 : Johanna van Deursen heet ze. Echtgenoote van Hendrikus van Wijk. Op 66-jarige leeftijd overlijdt ze in Dreumel, op 8 augustus 1943. Ze trouwen op 15 februari 1905 en hebben er voor gekozen om dat in Dreumel te doen, alwaar de bruid trouwens ook geboren wordt, op 26 mei 1877.

Tja, de krantenartikelen over Dreumel zijn op en er waren er maar bedroevend weinig die specifiek over Dreumel gingen. 

Ik ga verder met de nog resterende akten van overlijden 1943.

AKTE No.25 : Johannes van Mourik, weduwnaar van Maria van Oorsouw, overlijdt in Dreumel op 9 augustus 1943. Het was raar dat ik geen geboorteakte van hem in zijn persoonlijk dossier had zitten, maar dat werd opgelost toen ik de huwelijksakten bekeek en bleek dat hij helemaal niet in Dreumel, maar in Leeuwen, was geboren. Het is toch zijn zoon, Johannes Marinus van Mourik, die aangifte komt doen van het overlijden van zijn vader, maar die niet goed wist waar hij was geboren, blijkbaar.

Johannes van Mourik en Maria van Oorsouw trouwen in Dreumel op 13 januari 1892. Maria van Oorsouw overlijdt op 14 augustus 1934, 72 jaar oud.

AKTE No.26 : Hendrikus Johannes van den Berg (beroep Wachter Luchtbeschermingsdienst) is te jong, om er een geboorteakte van te hebben. Hij is slechts 20 jaar jong geworden en overlijdt in Tiel, op 4 augustus 1943. En het duurt tot 17 augustus voor zijn overlijden kan worden bij geschreven in het Dreumelse dodenregister. Hij is de zoon van Lourens van den Berg en Hendrina Josefina van der Loo, waar ik wel persoonlijke dossiers van heb. Zij trouwen op 7 mei 1919. Naast –nu, de akte van overlijden van- deze veel te vroeg overleden zoon, staat er nog slechts één andere akte in hun beider dossiers. Een geboorteakte van een levenloos geboren kind, op 2 juni 1925. Op deze trouwakte heeft de moeder plots drie voornamen, namelijk Hendrika Josefina Maria van der Loo.

AKTE No.27 : Het derde levenloos geboren kind dit jaar 1943. Van vader Petrus Gerardus de Wild en moeder Johanna Cornelia van Gemert. Het zit dit echtpaar niet mee en dat is een zeer flinke understatement.

▼ Een levenloos kind, geboren op 20 april 1934.

Wilhelmus Johannes de Wild, 1 dag oud, overlijdt op 21 januari 1937. ▼

Een levenloos geboren kind, op 2 december 1937 (▼) en dan het levenloos geboren kind, op 21 augustus 1943 ▼

Hoeveel verdriet kun je als ouders verwerken na 4 keer deze tegenslagen? Helemaal niet … denk ik!

AKTE No.28 : Vier levenloos geboren kinderen tot nu toe in 1943. Best veel en het zou te maken kunnen hebben met de sterk verslechterde omstandigheden vanwege de tweede wereldoorlog. Alles moest op bonnen aangeschaft worden en ik heb geen idee of iedereen daar toegang toe had of hoeveel moeite je moest doen om op die manier de hoofden boven water te kunnen houden. Dat het voor menigeen grote problemen veroorzaakte, moge duidelijk zijn.

Een kind van Petrus Johannes Willebrordus Bouman en Maria Benedicta van Rossum. En daar houdt dan ook direct alle informatie op die ik kan laten zien. Ik heb verder niets van dit echtpaar. Een probleem waar ik al eerder voor waarschuwde. De akten van overlijden zijn weliswaar openbaar tot en met 1960, maar die van (Dreumelse) geboorten tot en met 1912 en van (Dreumelse) huwelijken tot en met 1932. Dus steeds vaker wèl overleden personen, waar ik -nog steeds- geen gegevens meer over heb , helaas.

AKTE No.29 : Hendrik Schimmel overlijdt op 69-jarige leeftijd in Dreumel, op 18 oktober 1943. Echtenoot van Trijntje Pellen. Hendrik Schimmel wordt in Dreumel geboren op 21 maart 1874 en Trijntje Pellen in Heerewaarden, op 2 oktober 1875. 


Op 10 januari 1943 draagt de akte van overlijden van Trijntje Pellen al het nummer 105. Januari is nog geen 2 weken oud. In Dreumel doen we er drie jaar over om dat aantal te bereiken!  

Bovendien worden deze akten getypt (Ja, op een typemachine) en niet meer geschreven. Wat een werk moet dat geweest zijn, en nog zijn, om al die data op tijd en nauwkeurig te verwerken.

AKTE No.30 : Heel ongebruikelijk dat een vrouw aangifte doet. En dan zou je nog mogen verwachten dat het familie zou zijn, maar dat lijkt niet het geval als Geertruida Hermina Voet aangifte doet van het overlijden van Antonius Hubertus van Hussen. Hij overlijdt op 28 oktober 1943, in Dreumel. Hij is 62 geworden en trouwde zijn hele leven niet. Zijn ouders, Hendrik van Hussen en Hendrika van Kerkhof deden dat wel, op 30 april 1867 al (▼). En hun huwelijk bleef bepaald niet kinderloos (▼▼):

AKTE No.31 : Een hele vreemde eend in de bijt, heb ik telkens gevonden, als deze persoon niet onvaak als aangever werd opgevoerd op akten van overlijden. Ik heb dan iedere keer het idee dat ze (de Dreumelse gemeentelijke secretarie niemand anders, of passender, konden vinden die het overlijden van een persoon in Dreumel wilde of kon aangeven. En dan werd Petrus Zoetmulder maar gevraagd om de honneurs waar te nemen. 

Geen enkele relatie had of heeft hij ooit gehad met welke overledene dan ook, afgezien dan van de mogelijkheid dat ze elkaar ‘van de straat’ kenden. Zoals ik ook al heel lang heel veel mensen in Dreumel niet kèn, maar ze wel regelmatig op straat tegen kom en ze dan begroet. 

Petrus Zoetmulder is weliswaar geboren in Schiedam, maar overlijdt in Tiel, op 31 oktober 1943. Tien dagen later wordt zijn overlijden gemeld in het Dreumels dodenregister. WieWasWie informeert geïnteresseerden dat deze persoon in Schiedam werd geboren op 2 juli 1867. En Zoekakten.nl helpt me deze akte vinden.

Op 25 augustus 1904 trouwt Petrus Zoetmulder met Alida Clazina van den Dobbelsteen. In Rotterdam. Ook niet naast de Dreumelse deur!

En dan ga je op zoek naar hun huwelijksakte in de akten van Rotterdam. Maar … daar heeft iemand ooit de akten zodanig in gescant dat de data bovenaan er niet op zijn gekomen. Dus weet je niet welke datum je aan het bekijken bent. Ik heb het Stadsarchief Rotterdam gevraagd me de akte alsnog toe te sturen. Ben benieuwd !

Maar … als je het netjes vraagt aan het Rotterdams Archief, dan moet je wel een paar dagen wachten, maar dan krijg je het wèl !! Akte nr. 1788 (!!!) en dan zijn er van dat jaar 1904 nog 4 hele maanden te gaan. Dreumel registreerde alle akten met één hele secretaris, maar hoe ze dat ik Rotterdam deden ..... ?? In R'Dam werkten ze bijvoorbeeld met registers waar alleen even genummerde akten in werden verwerkt en in een ander register alleen de oneven nummers. Zo kon je al twee akten tegelijk verwerken, maar dan wel al met ook twee secretarissen.

AKTE No.32 : Weer een onbekend persoon die op 3 december 1943 in Dreumel overlijdt. Hij heet Gilius Spronk en is 75 jaar geworden voor hij overleed. Geboren in Beesd op … even zoeken … Gelders Archief … 7 september 1868.

Zijn tweede vrouw, Johanna Frederika van Gruijthuijsen overlijdt in Dreumel op 17 november 1960. Haar akte van overlijden zal ik zeker nog tegen komen als ik het laatste openbare jaar, voor wat betreft Dreumelse akten van overlijden, 1960, ga verwerken.

(▼) Gilius Spronk en Maria Elisabeth Velt trouwen op 16 november 1910, in Dreumel (▼).

Maria Elisabeth Velt overlijdt in Dreumel op 2 april 1927 (▼▼)

AKTE No.33 : Uiteraard schieten je gedachten onmiddellijk naar de uitgebreide documenten die Willem Hol op de site van Tremele heeft geplaatst, die over de familie de Jong gaan. Ze zijn te lezen onder de menu-keus Beroepen en dan Schipper op de website van Tremele.nl: 

En ook een ‘globale verkenning’, van de hand van Willem Hol staat op de site van Tremele te lezen, klik op deze link:

http://www.tremele.nl/families/de%20jong/fam%20de%20jong.pdf 

En in deze verkenning kom ik informatie tegen over de overledene, Johannes Cornelis Sigbertus de Jong, die op 1 december 1943 in Nijmegen overlijdt:

Ik had erg graag zijn Rotterdamse geboorteakte uit 1913 willen laten zien, maar de Rotterdamse geboorteakten gaan niet verder dan tot en met 1902. De geboorteakte van zijn vader, Cornelis Sigbertus de Jong is makkelijk(er) te vinden. Hij werd in Dreumel geboren op 16 april 1885 (▼▼). 

En zijn moeder ook. Ook in Dreumel en ook in 1885, op 24 juni. (▼▼).

AKTE No.34 : Triest om de serie, toch al trieste, akten van overlijden van 1943 te moeten afsluiten met het, op 30 december 1943, levenloos ter wereld komen van een levenloos kind van Alardus Cornelis de Kleijn en zijn vrouw Petronella Geertruida de Wild.

Ik heb een nieuw persoonlijk dossier aan moeten maken voor de overledene en heb deze akte van overlijden toegevoegd aan de al bestaande dossiers van zijn ouders. Waar behalve de akten van geboorten van beide ouders en hun trouwakte nu alleen nog maar deze akte van overlijden wordt vermeld. Summiere dossiers. Ze trouwden in Dreumel, op 17 februari 1925 pas.

En laat dat nou tegelijkertijd ook de laatste akte van overlijden zijn van het jaar 1943. Zonder enig greintje fantasie sluit daarom de gemeentelijk secretaris het Dreumels dodenregister weer af met de legendarische bewoordingen.

Uiteraard zit u al langdurig met smart te wachten op de alfabetisch, op leeftijden en achternamen gesorteerde tafel van alle in 1943 in Dreumel overledenen personen. Nou, hier is 'ie :

Omdat ik al de krantenartikelen van dit hele jaar 1943 al lang allemaal heb laten zien, is er ook niets meer toe te voegen voor wat betreft de oorlog. U heeft kunnen lezen dat Johannes Cornelis Sigbertus de Jong door een geallieerd vliegtuig werd beschoten en als gevolg daarvan overleed, terwijl hij op de Waal voer met zijn sleepboot. 

Ik begrijp niet waarom die beschieting nodig was, maar de piloot of zijn boordschutter zal daar geheel anders over gedacht hebben toen hij die sleepboot beschoot. Dat is tot nu toe de enige -in Dreumel overleden- persoon waarvan ik nu weet dat hij vanwege de oorlog om het leven is gekomen. Het zijn er natuurlijk meerdere geweest, want dat kun je lezen op de site van Tremele. Zo mogelijk zal ik erbij stil staan als ik een akte tegen kom die betrekking heeft op een Dreumels slachtoffer. 

Hopelijk zie ik u weer terug in 1944. Maar eerst nog wat documenten die ik voor het eerst zie nà de notitie van de gemeentelijk secretaris dat het Dreumels dodenregister van 1943 is afgesloten. Opmerkelijk, dat zeker!

Want, in tegenstelling tot alle voorafgaande jaren, tref ik nu ineens de uittreksels -uit dodenregisters- aan die van de betreffende gemeenten naar Dreumel werden verzonden om aan te geven dat er in die andere gemeente iemand was overleden die woonachtig was in Dreumel. Elke gemeente was wettelijk verplicht om dat te doen, als de overledene geen ingezetene was van de gemeente waar hij of zij was overleden. 

Ik toon u deze documenten zoals ze ook worden getoond op de site van deze openbare akte van overlijden, hoe slordig ze daar ook worden gepresenteerd. En in de volgorde waarin ze worden getoond. Bovenaan deze documenten vermeld ik nog wel het akte no. van deze overledene, mocht u verdere gegevens nog willen opzoeken. :

 

Dat waren ze allemaal. Nu ik alles in diverse (5) delen van PowerPoint heb verwerkt, ga ik uitbundig alles doorlezen en daar waar nodig corrigeren, toevoegen of weghalen en dan kan het geheel weer op de site. Alles bij elkaar toch weer van redelijke omvang, bij elkaar iets meer dan 475 Mb. En 152 afbeeldingen toegevoegd, ook niet gering.,

Ik wil aan het eind van dit verhaal nog graag met u delen dat er -op dit moment en al een poosje- een probleem lijkt te zijn met de websites van Zoekakten.nl en die van Familysearch. Je kunt op zoekakten.nl nog wel een link aanklikken naar een specifiek register, gedurende een bepaald jaartal, maar ... de links linken niet meer. Er komt geen verbinding tot stand met de films en images van Familysearch en dus is het -op dit moment- onmogelijk om akten te vinden op FS via Zoekakten.nl. 

Ik heb uiteraard ook geprobeerd om dirèct de website van FS te bezoeken (vroeger was dat wel veel werk, maar dat werkte altijd), maar ook dan zijn de registers niet op te roepen. Of dit ooit nog in orde komt ... ik heb geen idee en lees bijvoorbeeld ook op andere sites dat ook anderen dit probleem inmiddels hebben ervaren. Afwachten lijkt me de enige mogelijk optie en stevig hopen dat we -zeer- binnenkort weer toegang kunnen verkrijgen zoals dat al jaren mogelijk was.

 

TERUG NAAR BOVEN